Summerschool

Met enige regelmaat organiseert Stichting Thomas More in augustus een Summerschool. Daarin verbinden deelnemers samen met docenten uit het netwerk een actueel of juist tijdloos thema met ruim tweeduizend jaar denkoverlevering. De leiding van de Summerschool ligt in handen van een ambterend of emeritus bijzonder hoogleraar van de stichting.

2019: Vriendschap

Op deskundige wijze leidden prof.dr. Paul van Tongeren en prof.dr. Donald Loose oud-scholars en andere belangstellenden door het onderwerp Vriendschap. Het programma startte met een inleiding op de notie van vriendschap in de geschiedenis van de filosofie. Daarna volgde uitleg over de pijlers die gelegd zijn door Aristoteles en Kant. Met de deelnemers werden teksten gelezen van de drie ‘groten’: Aristoteles, Augustinus en Kant.

2018: Een exploratie van de vrije wil

In Nieuwkuijk werd een masterclass verzorgd waarin met oud-scholars, studenten en andere belangstellenden werd gereflecteerd over thema’s betreffende de menselijke wil en vrijheid onder deskundige begeleiding van de hoogleraren Paul van Tongeren, Jean-Pierre Wils, Rudi te Velde en van Annemarie van Stee en Enno Dijkema.

2017: Human enhancement

Een summerschool, in het Engels, onder leiding van prof.dr. Ciano Aydin, gewijd aan the philosophy, ethics and theology of human enhancement technologies. Met medewerking van Erik Borgman, Ignaas Devisch, Jonne Hoek en René Munnik.

2016: Thomas van Aquino

Ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. Rudi te Velde van de Universiteit van Amsterdam en de aanvaarding van zijn nieuwe ambt aan de Tilburg School of Catholic Theology werd aan de UvA een summerschool over Thomas van Aquino georganiseerd. Het programma bood een grondige kennismaking met het denken van Thomas van Aquino. Een keur aan voordrachten, verzorgd door Rudi te Velde, Jozef Wissink, Wouter Goris, Ernst Hirsch Ballin, René Munnik, Edith Brugmans, Andrea Robiglio, Harm Goris, Henk Schoot en Palmyre Oomen, werd aangevuld met tekstlezing, discussie en debat.

publicatie: Rudi te Velde (red.), Homo Sapiens, Thomas van Aquino en het vraagstuk van de mens Valkhof Pers Nijmegen, 2017.

2015: Vriendschap

Een Summerschool onder leiding van prof. dr. Paul van Tongeren, met als docenten: Edith Brugmans, Wil Derkse, Donald Loose en Paul van Tongeren.

2012: Vrije wil: een hersenkronkel?

Een Summerschool onder leiding van prof. dr. Palmyre Oomen, met als docenten: Joel Anderson, Ciano Aydin, Edith Brugmans, Ybo Burema, Wil Derkse, Pim Haselager, Frank Leoné, Donald Loose, Thomas Müller, René Munnik, Han van Ruler, Rudi te Velde en Arno Wouters.

publicatie: Palmyre Oomen (red.), Vrije wil een hersenkronkel? Klement Zoetermeer, 2013

2011: De ontdekking van ‘t innerlijk

Een Summerschool onder leiding van prof.dr. Bert Blans (†), met als docenten: Ciano Aydin, Edith Brugmans, Donald Loose, René Munnik, Palmyre Oomen, Renée van Riessen, Frank van Roermund O.PRAEM, Martijn Schrama, Wim Sleddens OSA, Matthias Smalbrugge, Rudi te Velde en Maarten Wisse.

publicatie: Bert Blans (red.), De ontdekking van het innerlijk Valkhof Pers Nijmegen, 2012

2010: God, Mens en Techniek

Een Summerschool onder leiding van prof.dr.ing. René Munnik, met als docenten: Hans Achterhuis, Ciano Aydin, Bert Blans, Erik Borgman, Edith Brugmans, Pieter Antoon van Gennip, Jan Jans, Donald Loose, Palmyre Oomen, Peter Paul Verbeek en Rudi te Velde.

publicatie: René Munnik (red.), God, mens en Techniek Valkhof Pers Nijmegen, 2011

2009: Eros in de Westerse cultuur

Een Summerschool onder leiding van prof.dr. Rudi te Velde, met als docenten: Jan Aertsen, Bert Blans, André van der Braak, Edith Brugmans, Pieter Anton van Gennip, Laurens ten Kate, Donald Loose, Paul Moyaert, René Munnik, Palmyre Oomen en Ben Schomakers.

publicatie: Rudi te Velde (red.), In het spoor van Plato’s Symposium Valkhof Pers Nijmegen, 2010

2008: De ziel in de literatuur

Een Summerschool onder leiding van prof.dr. Edith Brugmans, met als docenten: Benno Barnard, Beitske Bouwman, Pieter Anton van Gennip, Donald Loose, René Munnik, Palmyre Oomen, Frans Maas, Reneé van Riesen, Matthias Smalbrugge, Hans van Stralen, Jacques de Visscher en Rudi te Velde.

publicatie: Edith Brugmans (red.), De ziel in de literatuur Valkhof Pers Nijmegen, 2009

2007: Religie in het publieke domein

Een Summerschool onder leiding van prof.dr. Donald Loose, met als docenten: Bert Blans, Edith Brugmans, Erik Borgman, Govert Buys, Dick Douwes, Judith Frishman, Frans Maas, Pieter Anton van Gennip, Ger Groot, Hans Joas, Rudi te Velde en Theo de Wit.

publicatie: Donald Loose (red.), Religie in het publieke domein Damon Budel, 2007