Expertseminars

Stichting Thomas More organiseert diverse activiteiten voor academici. Op invitatie van Stichting Thomas More kunnen zij onder meer deelnemen aan expertseminars.

Prikkelende denkers

Voor verdiepende gedachtewisseling in een expertseminar nodigt Stichting Thomas More met enige regelmaat een prikkelend denker uit. Deze denker is een baanbrekend wetenschapper of intellectueel uit Nederland of het buitenland. Hij of zij hoeft in Nederland nog niet heel erg bekend te zijn, maar moet wel aansprekend en zo mogelijk ook grensverleggend werk hebben verricht. In een expertseminar is plaats voor maximaal 20 personen, inclusief de hoofdgast.

Opzet seminar

Ieder seminar verloopt min of meer via hetzelfde patroon. De hoofdgast verzorgt een eerste, toonzettende bijdrage, waarop alle aanwezigen in een eerste gespreksronde reageren. Drie tot vier van de Nederlandse genodigden leveren vervolgens aanvullende bijdragen, waarop de anderen (de hoofdgast voorop) wederom reageren, in aansluitende gespreksrondes.

Samenwerking

Stichting Thomas More organiseert ieder expertseminar in beginsel samen met een faculteit of instituut van een Nederlandse universiteit, of met een binnen de katholieke gemeenschap actieve orde, congregatie of nieuwe beweging.

Expertseminars tot op heden

maart 2017: Hans Joas over ’the Axial Age’
In Nijmegen stelde prof. dr. Hans Joas het concept van de ‘Axial Age’ nader voor, waarbij hij met zijn toehoorders zijn samenwerking met Robert Bellah over dit thema nadrukkelijk thematiseerde.

november 2016: Eamon Duffy over Thomas More
Te Utrecht schetste de Ierse historicus prof. dr. Eamon Duffy, in reactie op het door ‘Wolf Hall’ in de wereld gebrachte geschiedbeeld, hoe en waarom Sir Thomas More de Engelse protestanten van zijn tijd scherp vervolgde.

juni 2016: Hans Achterhuis over de Utopia
De bekende Nederlandse filosoof prof. dr. Hans Achterhuis beantwoordde te Utrecht de vraag welke rol Thomas Mores’ Utopia in hedendaagse discussies nog zou kunnen spelen.

maart 2016: Hans Joas over ‘onttovering’
Prof. dr. Hans Joas rekende tijdens een twee dagen durend seminar te Nijmegen af met de gedachte van een zogenaamde ‘onttovering’ van de wereld.

januari 2016: Helen Alford over bedrijfsethiek
Prof. dr. Helen Alford, deken van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de St. Thomas Universiteit Rome (het zogeheten ‘Angelicum’) verzorgde te ‘s-Hertogenbosch een seminar over corporate social responsibility

oktober 2015: Luigino Bruni over civil economy
Op het terrein van de Focolarebeweging te Nieuwkuyk sprak de Italiaanse econoom prof.dr. Luigino Bruni over ‘civil economy’.