Voorbereiding Romereis

Een reis naar Rome met Stichting Thomas More betekent een reis naar het hart van de wereldkerk. Zorg dat je beslagen ten ijs komt om alles uit de reis te halen wat er in zit. Zo kom je tijdens de bezoeken echt in gesprek met exponenten van die wereldkerk.

Op deze pagina vind je een voorbereidingsopdracht en een aantal bronnen, te bestuderen ter voorbereiding op de af te leggen bezoeken. We gaan ervan uit dat je deze informatie tot je genomen hebt voor vertrek uit Nederland. Je hebt hier ongeveer 7 uur voor nodig.

De voorbereidingsopdracht ziet op het bezoek aan Save the Children. De bronnen zien op drie verschillende onderwerpen rondom de katholieke kerk. We adviseren je om deze bronnen in de aangegeven volgorde te bestuderen.

1. Voorbereiding bezoek Save the Children

Op vrijdag bezoeken wij met elkaar Save the Children international in Rome. Daar zullen we met de mensen van Save the Children doorpraten over het project ‘Crazy for football‘. Ter voorbereiding op dit bezoek vragen wij je om een film over dit project te kijken. De link en het password naar deze film heb je in de mail gekregen.
Voor vertrek naar Rome verwachten we van je dat je een korte impressie (max 300 woorden) schrijft naar aanleiding van de film en daarbij in te gaan op de onderstaande twee vragen:
1. Wat raakt je of spreekt je aan in deze film? (of juist niet)
2. Vanuit welk mensbeeld is, volgens jou, dit project vormgegeven?
Mocht je meer willen weten over mensbeelden, lees dan eens de publicatie van het SCP over mensbeelden en beleid.
Mail uiterlijk 15 april jouw impressie naar Michel via: bronzwaer@thomasmore.nl
Je zult maximaal 2,5 uur bezig zijn met dit onderdeel.

2. Algemene informatie over de katholieke kerk

Veel mensen die we gaan ontmoeten verwachten dat je iets weet over het geloof en de organisatie van de katholieke kerk. Hoewel wat ouderwets van opzet, verschaft de site katholiek.org je een goede basis. Navigeren op de site doe je via de kolom aan de zijkant. Trek hier minimaal twee uur voor uit.

3. Informatie over het Tweede Vaticaans Concilie

Een heel belangrijke kerkvergadering uit de 20e eeuw was het Tweede Vaticaans Concilie. Om de kerk van vandaag te begrijpen kun je niet zonder kennis over dit concilie. Wat een concilie is vertelt je het onderstaande filmpje. Bekijk dit eerst. Lees daarna de tekst op de site van Tilburg University en grasduin vervolgens door de site over het concilie. Trek voor dit onderdeel een uur uit.

4. Informatie over het synodaal proces

De kerk is momenteel in voorbereiding op de tweede vergadering van van de synode in het najaar van 2024. Let wel is geen concilie, maar een synode. Het verschil tussen die twee begrippen zou je na het bestuderen van katholiek.org bekend moeten zijn. Het bijzondere aan deze synode is dat paus Franciscus, niet alleen bisschoppen heeft uitgenodigd, maar ook leken, mannen en vrouwen, die stemrecht hebben. De eerste bijeenkomst van deze synode was in het najaar van 2023. De Nederlandse hulp-bisschop mgr. Ted Hoogenboom vertelt over zijn ervaringen in een geloofsgesprek met Leo Fijen. Kijk het gesprek terug via uitzending gemist, zodat je goed voorbereid bent op een aantal gesprekken in Rome die zeker ook betrekking zullen hebben op het synodaal proces. Lees ook de speciale editie van het bisdomsblad van het bisdom Breda. Trek voor het bestuderen van deze documenten minimaal 1 uur uit.