Voorbereiding Romereis

Een reis naar Rome met Stichting Thomas More betekent een reis naar het hart van de wereldkerk. Zorg dat je beslagen ten ijs komt om alles uit de reis te halen wat er in zit. Zo kom je tijdens de bezoeken echt in gesprek met exponenten van die wereldkerk.

Op deze pagina vind je een aantal bronnen, te bestuderen ter voorbereiding op de af te leggen bezoeken. We gaan ervan uit dat je deze informatie tot je genomen hebt voor vertrek uit Nederland. Je hebt hier ongeveer 3 uur voor nodig.

De bronnen zien op vier verschillende onderwerpen. We adviseren je om ze in de aangegeven volgorde te bestuderen.

1. Algemene informatie over de katholieke kerk

Veel mensen die we gaan ontmoeten verwachten dat je iets weet over het geloof en de organisatie van de katholieke kerk. Hoewel wat ouderwets van opzet, verschaft de site katholiek.org je een goede basis. Navigeren op de site doe je via de kolom aan de zijkant. Trek hier minimaal twee uur voor uit.

2. Informatie over het Tweede Vaticaans Concilie

Een heel belangrijke kerkvergadering uit de 20e eeuw was het Tweede Vaticaans Concilie. Om de kerk van vandaag te begrijpen kun je niet zonder kennis over dit concilie. Wat een concilie is vertelt je het onderstaande filmpje. Bekijk dit eerst. Lees daarna de tekst op de site van Tilburg University en grasduin vervolgens door de site over het concilie. Trek voor dit onderdeel een uur uit.

3. Informatie over het synodaal proces

De kerk is momenteel in voorbereiding op een vergadering van alle bisschoppen in 2023. Dit is geen concilie, maar een synode. Het verschil tussen die twee begrippen zou je na het bestuderen van katholiek.org bekend moeten zijn. Het bijzondere aan de komende synode is dat paus Franciscus, de bisschoppen heeft gevraagd om hun oor te luister te leggen bij alle mensen van goede wil. Hij heeft vraagt om rapportage over alle gesprekken die de bisschoppen in dit kader hebben gevoerd. De synopsis daarvan kun je lezen in dit document. In verschillende gespreksrondes wordt zo de bijeenkomst van de bisschoppen in oktober 2023 voorbereid. Het synodaal proces noemen we dat. Lees de speciale editie van het bisdomsblad van het bisdom Breda. Trek voor het bestuderen van deze documenten minimaal 1 uur uit.