Open expertseminar

In de relatief nieuwe formule van het ‘open expertseminar’ wisselen 6 tot 8 experts met elkaar van gedachten, naar aanleiding van korte presentaties die zij ieder om beurten verzorgen. De experts vormen met elkaar een ‘binnencirkel’. Hun gesprek wordt gevolgd door belangstellend publiek in een om de expertcirkel heen gedrapeerde ‘buitencirkel’. In zo’n buitencirkel is plaats voor tussen de 25 tot 50 toehoorders. Tijdens een open expertseminar mengen toehoorders zich niet direct in het gesprek van de binnencirkel. Wel kunnen zij na afloop van het programma het gesprek met de experts zoeken, of tijdens de pauzes aan de moderator wenken meegeven die de verdere gedachtewisseling in de binnencirkel mee kunnen sturen.

2017: An economy of communion

Op vrijdag 25 augusutus vindt te Nieuwkuijk, nabij 's-Hertogenbosch, een open expertseminar plaats dat is gewijd aan de vraag waarom de huidige economie niet in staat blijkt om geluk te brengen en te vergroten. In het Engels wisselen de experts prof. Luigino Bruni, prof. Erik Borgman, prof. Lans Bovenberg en prof. Fred van Iersel met elkaar van gedachten over onder meer de volgende vragen: What is at the basis of all economic interaction? What is the place of gift, gratuity, reciprocity, trust, sharing, happiness and well-being? What anthropological visions go beyond the idea of man as a homo economicus?

2016: Lacan en religie

Op 20 mei vond onder leiding van prof. dr. Ruud Welten een open expertseminar plaats aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, gewijd aan 'Lacan en religie'. Tijdens deze bijeenkomst is bijgaande foto gemaakt. De opstelling van de binnen- en buitencirkel is er duidelijk zichtbaar op.